Recurso - Vídeo
Matemáticas y salud
Matemàtiques per viure millor
actividades escolares trabajo de laboratorio ciencias matemáticas experimento estadística pensamiento matemático Alsina, Claudi (1952-) análisis estadístico aspirina razonamiento matemático
Nivel educativo
- ESO
Área de conocimiento
- Ciencias de la naturaleza - Física y Química
Competencias
- Matemática y competencias básicas en ciencia y tecnología
Idioma
- Catalan
Descripción
En aquest vídeo, l’alumnat coneixerà, de la mà del matemàtic Claudi Alsina, de quina manera les matemàtiques ens ajuden a viure millor. En concret, s’il·lustra el paper de les matemàtiques en la medicina i la farmacologia, en els estudis genètics i en els assajos clínics. En aquest últim cas, es presenta un exemple de com es pot comprovar, mitjançant l’estadística, si un tractament és eficaç per a una malaltia determinada.
Objetivo
· Reflexionar sobre la importància de les matemàtiques en la vida quotidiana, en concret, en l’àmbit de la salut.
· Reconèixer les aplicacions de les matemàtiques en el camp sanitari.
· Analitzar la utilitat de l’estadística en experiments mèdics.
Competències a adquirir
- Competència matemàtica i competències bàsiques en ciència i tecnología
Material relacionado
Ejemplos de uso
El vídeo permet oferir resposta a la típica pregunta «Per a què serveixen les matemàtiques?». En aquest cas, el vídeo se centra en les aplicacions de les matemàtiques en l’àmbit de la salut i la investigació biomèdica. Pot servir de punt de partida per fer diferents activitats. Així, per exemple, el professorat pot exposar el cas hipotètic d’un pacient que acudeix a la consulta del metge de capçalera o a les urgències d’un hospital. La idea és posar l’alumnat en situació i elaborar entre tots un llistat de moments, objectes, situacions, etc. en què les matemàtiques intervenen en la visita i el tractament del pacient, com ara les preguntes del metge en les quals apareixen nombres («Quantes vegades li ha passat?»), el control de la pressió i del ritme cardíac, el control del pes, la interpretació d’anàlisis de sang i d’orina, etc.
Una altra possibilitat és elaborar un estudi estadístic sobre algun aspecte sanitari que pugui interessar als joves (relació entre esport i salut, risc de contraure malalties de transmissió sexual, etc.). Podrien formular les preguntes, elaborar l’estadística i valorar els resultats obtinguts.
¿Quieres hacer uso de los recursos educativos que tenemos preparados para tu alumnado? Únete a EduCaixa y empieza a usarlos en el aula.
Valoración media global sobre 5
Basada en 0 valoraciones