Nivel educativo

 • ESO

Área de conocimiento

 • Ciencias de la naturaleza - Física y Química

Competencias

 • Matemática y competencias básicas en ciencia y tecnología

Idioma

 • Catalan

Descripción

En aquest vídeo, l’alumnat coneixerà, de la mà del matemàtic Claudi Alsina, de quina manera les matemàtiques ens ajuden a viure millor. En concret, s’il·lustra el paper de les matemàtiques en la medicina i la farmacologia, en els estudis genètics i en els assajos clínics. En aquest últim cas, es presenta un exemple de com es pot comprovar, mitjançant l’estadística, si un tractament és eficaç per a una malaltia determinada.

Objetivo

· Reflexionar sobre la importància de les matemàtiques en la vida quotidiana, en concret, en l’àmbit de la salut.

· Reconèixer les aplicacions de les matemàtiques en el camp sanitari.

· Analitzar la utilitat de l’estadística en experiments mèdics.

Competències a adquirir

 • Competència matemàtica i competències bàsiques en ciència i tecnología

Material relacionado

 • Transcripción (PDF 256Kb)
 • Créditos (PDF 184Kb)
 • Ejemplos de uso

  El vídeo permet oferir resposta a la típica pregunta «Per a què serveixen les matemàtiques?». En aquest cas, el vídeo se centra en les aplicacions de les matemàtiques en l’àmbit de la salut i la investigació biomèdica. Pot servir de punt de partida per fer diferents activitats. Així, per exemple, el professorat pot exposar el cas hipotètic d’un pacient que acudeix a la consulta del metge de capçalera o a les urgències d’un hospital. La idea és posar l’alumnat en situació i elaborar entre tots un llistat de moments, objectes, situacions, etc. en què les matemàtiques intervenen en la visita i el tractament del pacient, com ara les preguntes del metge en les quals apareixen nombres («Quantes vegades li ha passat?»), el control de la pressió i del ritme cardíac, el control del pes, la interpretació d’anàlisis de sang i d’orina, etc.

  Una altra possibilitat és elaborar un estudi estadístic sobre algun aspecte sanitari que pugui interessar als joves (relació entre esport i salut, risc de contraure malalties de transmissió sexual, etc.). Podrien formular les preguntes, elaborar l’estadística i valorar els resultats obtinguts.

   

  ¿Quieres hacer uso de los recursos educativos que tenemos preparados para tu alumnado? Únete a EduCaixa y empieza a usarlos en el aula.

   

  0.0
  Aún no hay ningún comentario. Sé el primero en enviar comentarios.

  Valoración media global sobre 5

  Basada en 0 valoraciones