Crèdits

Fundació Bancària “la Caixa”


Idea original, guió i direcció:
Living Lab de Salut d’IrsiCaixa


Disseny i producció de l’interactiu:
El taller interactivo, SL

eduCaixa

Aprova una nova vacuna

Recurs educatiu microsite
eduCaixa

Aprova una nova vacuna

Ens ajudes a aprovar una nova vacuna? Per començar et recomanem que t’informis sobre la teva missió clicant a l’Agència Nacional del Medicament!

Ara que ja coneixes la teva tasca i com funcionen les vacunes, inicia la teva investigació a l'Institut de Recerca Biomèdica!

El Dr. JAMES LIND t’espera a la Unitat d’Assajos Clínics, no oblidis el seu nom. Et recomanem que continuis la teva investigació clicant en aquest edifici.

Et recomanem que continuis la teva investigació clicant a l’Agència de Salut Pública. Allà trobaràs una nova app a la tauleta! Recorda la contrasenya per descarregar-la: JOHN SNOW.

Només et queda una etapa. Et recomanem que acabis la teva investigació assistint a la Reunió amb el Comitè Assessor. La reunió és a la sala 313, recorda aquest número!

L’aprovació de la vacuna ha estat tot un èxit! Moltes felicitats!!!

Agència
Nacional del
Medicament

1

Institut
de Recerca
Biomèdica

2

Unitat
d’Assajos
Clínics

3

Agència
de Salut
Pública

4

Sala
del Comitè
Assessor

5

Comences a treballar a l’Agència Nacional del Medicament i has de fer proves d’efectivitat, de seguretat i de qualitat d’una nova vacuna per decidir si autoritzes que arribi a la població. Just ara tens una reunió amb la directora de l’Agència perquè t’expliqui quina serà la teva tasca.

Et donem la benvinguda a l’equip . És un plaer conèixer-te! T’encarregaràs d’investigar si aprovem la vacuna contra el virus Y, el qual està causant algunes morts.

Consulta aquests tres recursos abans de començar a treballar.

Ja has consultat els tres objectes, a continuació els desarem per si els tornes a necessitar.

Aquests i d’altres recursos, que t’anirem facilitant, els podràs consultar en aquest maletí que estarà sempre a la teva disposició.

Tauleta electrònica que conté un vídeo sobre la immunitat i les vacunes.

Diari amb les últimes notícies sobre el desenvolupament de la vacuna del virus Y.

Mapa que t’ajudarà a planificar les diferents etapes del procés que has de seguir per a l’aprovació de la vacuna.

Et donem la benvinguda ! El meu equip ha identificat un fragment del virus Y, el qual hem anomenat “antigen Y”, que pot ser un bon candidat per a la vacuna. Ara hem de comprovar si és capaç d’activar una resposta immunitària en animals i si és necessària una substància anomenada adjuvant per maximitzar aquesta resposta.

Et convidem a dissenyar l’experiment per comprovar si l’antigen Y activa la generació d’anticossos que protegeixen de la infecció pel virus Y i si serà necessari l’ús d’un adjuvant. Aquestes són les etapes que seguirem per comprovar-ho:

Clica sobre la primera etapa per començar l’experiment.

Prepara les diferents versions de la vacuna i la Injecció de control, per immunitzar els diferents grups de ratolins a la segona etapa.

Molt bé! Ja has preparat les vacunes necessàries. Clica sobre la tercera etapa per seguir amb l’experiment.

Clica sobre la quarta etapa per acabar l’experiment i analitzar els resultats.

Enhorabona, has demostrat que la vacuna més immunògena és la que conté adjuvant.

Amb aquest experiment has comprovat l’efectivitat de la vacuna. El meu equip també ha fet proves complementàries amb animals per determinar la dosi més segura i les hem enviat a l’Agència.

Reduir el prospecte
Ampliar el prospecte
No

Benvingut a la Unitat d’Assajos Clínics . Si fossis tan amable de dir-me el nom de la persona que vols visitar?

Hola . Nosaltres fem assajos clínics per investigar l’efectivitat i la seguretat de les vacunes en humans. Per fer aquests estudis, treballem amb unes vacunes que han passat molts controls de qualitat i han rebut l’aprovació de comitès ètics d’investigació clínica.

Hem investigat l’efectivitat i seguretat de la nova vacuna contra el virus Y en assajos clínics de fase I, II i III que inclouen milers de voluntaris. En aquest prospecte es recullen alguns dels resultats.

Amb tota la informació anterior, aproves la vacuna?

Molt bé! Aprovar la vacuna és una molt bona decisió, ja que la resposta immunitària en humans és molt bona i els efectes adversos són molt lleus i poc freqüents (semblants als de qualsevol altre fàrmac). Els efectes secundaris greus són extremadament rars.

Opció incorrecta! La vacuna compleix els estàndards d’efectivitat, seguretat i qualitat perquè sigui aprovada. Per poder prosseguir amb la resta d'etapes, la vacuna hauria de ser aprovada.

Per què creus que es fan aquests tipus d’estudis? Aquests estudis són imprescindibles per valorar el balanç risc/benefici. Gràcies a l’evidència que aporten, moltes vacunes han estat aprovades i han ajudat a prevenir el contagi de diverses malalties infeccioses, com ara el xarampió, la diftèria o la tos ferina.

Abans de continuar, fes-te una idea del Balanç risc/benefici de la vacunació amb aquesta app que trobaràs carregada a la tauleta electrònica.

Ara que ja conèixes el Balanç risc/benefici de la vacunació pots continuar amb l'experiment.

Xarxa: AgenciaSP_guest
Vacunació
col·lectiva
Vacunació
en anell

A l’Agència de Salut Pública treballarem amb simulacions informàtiques. Per poder continuar t'hauràs de connectar a la xarxa wifi.

Hola . Ara només falta investigar l’estratègia que seguirem per vacunar. Connecta’t a l’aplicació que hem desenvolupat per explicar-te els conceptes bàsics d’epidemiologia i decideix l’estratègia basant-te en l’evidència científica.

Genial , amb aquesta informació ja pots prendre la darrera decisió.

Després d’haver-te informat, quina estratègia de vacunació implementaries pel virus Y?

Correcte! Com que la malaltia s’ha donat en brots aïllats, aquesta estratègia seria la més eficaç. A continuació podràs presentar les conclusions de les teves investigacions al Comité Assessor.

Opció incorrecta! Sembla que la vacunació en anell podria ser la millor opció per aturar aquest brot aïllat i no haver de vacunar a tota la població.

Investigador Representant del Departament de Salut Representant de la indústria Representant d’Associació de Pacients

afirma que la nova vacuna del virus Y permetrà frenar el brot i salvar moltes vides!

Reunió Comitè Assessor

Benvingut de nou a la Agència Nacional del Medicament. Indica el número de sala on tindrà lloc la reunió amb el Comitè Assessor.

Ha arribat el moment de presentar totes les conclusions al Comitè Assessor i respondre a les seves preguntes. Continua per iniciar la reunió.

Consulta els informes i selecciona la frase que respon la següent pregunta 1 de 4.

Bona resposta, pots continuar amb la següent pregunta.

Consulta els informes i selecciona la frase que respon la següent pregunta 2 de 4.

Genial, continua per respondre més preguntes.

Consulta els informes i selecciona la frase que respon la següent pregunta 3 de 4.

Perfecte, a continuació trobaràs una nova pregunta.

Consulta els informes i selecciona la frase que respon la següent pregunta 4 de 4.

Enhorabona! El Comitè Assessor i la directora de l’Agència han aprovat totes les teves respostes.

Felicitats ! La teva investigació ha estat un èxit!!!

Hola ! Sóc investigador i voldria saber com heu mesurat la resposta immunitària que genera la vacuna Y.

Respondre

Hola ! Sóc investigador i voldria saber perquè afirmeu que la vacuna és efectiva.

Respondre

Hola ! Sóc representant del Departament de Salut i m’agradaria saber si les vacunes són segures.

Respondre

Hola ! Sóc representant del Departament de Salut i m’agradaria saber quins beneficis té la vacunació per a la població en general?

Respondre

Hola ! Sóc representant del Departament de Salut i m’agradaria saber si hi ha algun tipus d’estratègia de vacunació que permeti evitar vacunar a tota la població.

Respondre

Hola ! Sóc representant de la indústria i m’agradaria saber si la vacuna funciona millor quan s’afegeix un adjuvant.

Respondre

Hola ! Sóc representant de la indústria i m’agradaria saber quins són els components de la vacuna Y.

Respondre

Hola ! Sóc representant d’Associacions de Pacients i alguns dels nostres socis no poden vacunar-se, em pregunto si hi ha alguna manera de protegir-los contra el virus Y.

Respondre

Apunta't aquesta dada ja que la necessitaràs per accedir a la següent fase de l'experiment.

Per poder continuar has de completar tots els camps del formulari correctament.

Si has completat les etapes anteriors, aquesta informació t'apareixerà a la pantalla d'inici des d'on s'accedeix a les diferents etapes de l'experiment.

Opció incorrecta! La vacuna compleix els estàndards d’efectivitat, seguretat i qualitat perquè sigui aprovada. Per poder prosseguir amb la resta d'etapes, la vacuna hauria de ser aprovada.

Molt bé! Aprovar la vacuna és una molt bona decisió donat que la resposta immunitària en humans és molt bona i els efectes adversos molt lleus i poc freqüents (semblants a qualsevol altre fàrmac). Els efectes secundaris greus són extremadament rars.

Amb la tècnica ELISA hem determinat la quantitat d’anticossos que s’havien generat amb les diferents versions de la vacuna. Hem vist que els ratolins vacunats amb l’antigen havien generat anticossos protectors contra el virus Y, el que indica una bona resposta immunitària.

A l’informe de la Unitat d’Assajos Clínics hem vist que la vacuna contra el virus Y presenta una alta efectivitat, ja que el 97% dels subjectes a qui s’ha administrat han desenvolupat anticossos protectors contra el virus Y.

Tot i que les vacunes poden presentar alguns efectes secundaris, en la gran majoria de casos són molt lleus i de curta durada. Els efectes greus són extremadament rars. A més, abans d’arribar a la població han de superar molts estudis per investigar la seva efectivitat i seguretat que inclouen milers de voluntaris. Per això diem que són un dels fàrmacs més segurs que existeixen.

Les vacunes salven milions de vides i ajuden a reduir dràsticament la incidència de moltes malalties infeccioses, com ara la verola, el xarampió o la diftèria, que de forma natural poden matar o causar danys greus a les persones que les contrauen.

Amb una simulació hem comprovat que la “vacunació en anell”, que consisteix en identificar ràpidament nous casos de la malaltia i vacunar a tothom que hagi estat exposat al pacient, podria ser efectiva per frenar un brot puntual i eliminar el virus Y d’una població.

Amb l’experiment hem comprovat que la resposta immunitària ha estat significativament més elevada en els ratolins que havien estat immunitzats amb la vacuna amb adjuvant.

La vacuna del virus Y està composta de l’antigen, el líquid de suspensió, els conservants i l’adjuvant.

Hi ha persones com ara nadons, ancians, malalts o persones inmunodeprimides que no poden vacunar-se. Aquestes persones només queden protegides si els nivells de vacunació de la població són prou elevats per generar immunitat col·lectiva. No vacunar-se pot afeblir la immunitat col·lectiva i deixar-les desprotegides davant d'una infecció.